Dzień 9 lipca 2022 roku przejdzie do kulinarnej historii. Tego dnia oficjalnie odkryliśmy smak Karkonoszy i Izerów w Restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie.
Gospodarzem wieczoru był szef kuchni restauracji Dawid Klimaniec. Uroczysta kolacja degustacyjna na miarę gwiazdki Michelin przygotowana przez 6 najznakomitszych polskich szefów była najważniejszym elementem wieczoru inauguracji. Dawid Klimaniec zaprosił do wspólnej organizacji kolacji wybitnych szefów kuchni z restauracji gwiazdkowych Michelin. Szefowie przygotowali dania według kolejności:

– Dawid Klimaniec
Chleb, palone masło, oliwa
– Przemysław Klima
Bulion z pora i kaczki, foie gras, gyoza
– Ernest Jagodziński
Tatar z jelenia, wasabi, nasturcja, wędzona emulsja
– Rafał Koziorzemski
Zabielany rosół rybny, sum, suszony tuńczyk, koperek
– Dawid Klimaniec
Raviolo, przegrzebka, kurczak, bisque
– Grzegorz Miśta
Łopatka wołowa, palony bakłażan, kurka, foie gras
– Mariusz Górecki
Mirabelka, mango, kokos, migdał
– Mariusz Górecki
Petit fours: czarna porzeczka, czerwony pieprz, orzech laskowy,
calamansi, wiśnia
Uzupełnieniem kolacji był wine pairing, w wykonaniu sommeliera Macieja Danielewicza, a o oprawę artystyczną w akompaniamencie skrzypiec i harfy zadbali zaproszeni muzycy. To był znakomity wieczór pełen kulinarnych wspaniałości, przyjaznych rozmów i niezwykle gościnnej atmosfery. Zapraszamy do nowo otwartej restauracji Tygiel.  Menu pod linkiem: https://bit.ly/39SBKhs  Rezerwacja stolika: +?? ??? ??? ???