Z wielką radością zapraszamy do nowo otwartej Restauracji Tygiel na terenie hotelu Platinum Mountain Hotel & SPA . Restauracja nawiązuje do idei chaty izerskiej – jest to miejsce szanujące tradycję regionu, zapraszające do wspólnego biesiadowania. Szef kuchni Dawid Klimaniec odkryje przed Państwem nową jakość kulinarnego smaku na mapie Szklarskiej Poręby.
Korzystając z okazji, chcielibyśmy przybliżyć sylwetkę szefa kuchni. Dawid Klimaniec –to kreatywny zwolennik naturalnych smaków. W życiu kieruje się prostą i skuteczną filozofią: „z pola na stół”. Miłośnik etyki i kultury łowieckiej. Członek stowarzyszenia „Poznańscy Kucharze Razem”. Przygodę z gastronomią rozpoczął na Śląsku, zaraz po ukończeniu szkoły gastronomicznej. W 2019 roku dostał nominację w kategorii Restauracji z Renomą w Kulinarnych Hermesach. Laureat wielu konkursów kulinarnych m. in. Cieszyńskie Smaki, Międzynarodowy festiwal Pstrąga czy Mistrzostw Polski w podawaniu Baraniny. Zwycięzca konkursu Gęsina na Św. Marcina 2019 organizowanego przez Slowfood Polska. Po 7 latach od rozpoczęcia zawodowej pracy, postanowił wyjechać za granicę by rozszerzyć swoje umiejętności. Karierę zagraniczną rozpoczął jako Chef de Partie w Belfaście, po niespełna dwóch latach został Sous Chefem w jednej z najlepiej prosperujących restauracji w Belfaście, która bazowała na regionalnych i sezonowych produktach Północnej Irlandii „Made in Belfast”. W 2015 roku znalazł się w World’s 50 Best Restaurants a w 2016 zdobył jedną gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do dziś.
Zachęcamy do polubienia stron restauracji, aby być na bieżąco z nowościami szefa kuchni.
Czekamy na Państwa na miejscu.